Ainutlaatuista viiniä ja ruokaa

Armenialainen viinimestari kertoo luomuviinin valmistuksesta.

Matka viinin syntysijoille (5 pv)

Maailman vanhimman viinivalmistamon edessä juomassa paikalle omistettua "6100" punaviiniä.

Matkaohjelma:

1. päivä: Lento Helsinki-Jerevan

Saavumme yli 2800 vuotta vanhaan Jerevaniin illalla. Majoitumme kaupungin ydinkeskustaan korkeatasoiseen hotelliin, joka sijaitsee Jerevanin viinikadulla. Syömme hotellilla kevyen illallisen.

2. päivä: Jerevanin kiertoajelu, jerevanilaista viiniä, Ararat konjakki ja Megerianin mattotehdas

Aamupäivällä teemme kiertoajelun Jerevanissa. Käymme tutustumassa mm. kala-, hedelmä ja vihannestoriin ja Cascaden taidekompleksiin, jonka jälkeen ajamme maistelemaan jerevanilaisen viinitehtaan tuotteita. Ruokailemme Hradzan joen rannalla. Luonaan jälkeen menemme Ararat konjakkitehtaalle maistelemaan tehtaan maailmankuuluja konjakkeja. Iltapäivän päätteeksi vierailemme Megerian mattotehtaalla katsomassa, miten Paavin ja Kremlinkin lattioita koristavia maailmankuuluja armenialaisia mattoja tehdään.

3. päivä: Armenia viinitehdas ja Voskevaz viinitila sekä Armenian kirkon keskus.

Aamiaisen jälkeen ajamme Jerevanista vajaan tunnin ajomatkan päässä olevaan Sasunikiin, jossa tutustumme Armenian suurimman viinivalmistajan, Armenia Wine tehtaisiin ja maistelemme heidän viinejään. Tämän jälkeen siirrymme Voskevazin kylässä olevaan ja vuonna 1932 perustettuun Voskevaz viinitilaan. Aloitamme tutustumisen syömällä lounaan viinitarhan ravintolassa. Lounaan jälkeen tutustumme viinitarhaan ja sen tuotantoon. Voskevazista siirrymme Armenian kirkon keskukseen Echmiadziniin. Kristinusko vakiintui Armenian valtion uskonnoksi jo vuonna 301, ensimmäisenä maailmassa. Pienellä itsenäisellä apostolisella kirkkokunnalla on oma paavinsa (katolikos) ja ”Vatikaaninsa”. Maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kristillinen kirkko, Echmiadzinin katedraali, on Unescon maailman perintökohde.

4. päivä: Armenian kirkon ja maailman viinin syntysijoilla

Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Etelä-Armeniaan.  Ajamme ensin Turkin rajan lähelle Khor Virapiin, jossa Armenian kirkon perustaja Grigor Valontuoja oli 13 vuotta syvässä kuilussa vankina. Luolan päälle on rakennettu luostari, joka on Armenian suosituin pyhiinvaelluskohde. Luostari on Ararat-vuoren juurella ja siitä on hieno näköala yli 5000 m korkealle Nooan vuorelle.

Khor Virapista jatkamme matkaa Armenian viinin kehtoon Vayots Dzorin maakuntaan. Arenin kylässä vierailemme Hin Areni -viinitehtaassa. Vierailemme Areni-1 luolassa, josta irlantilaisarmenialainen arkeologiryhmä löysi maailman vanhimman viinipuristamon jäänteet, joilla on ikää yli 6100 vuotta. Seuraavaksi ajamme Vayots Dzorin maakuntakeskukseen Yeghenadzoriin ja syömme lounasta Old Bridge viinitehtaalla.

Seuraavana tutustumiskohteena on Selim Caravanserai. Armenian läpi kulki keskiajalla monia Silkkitien reiteistä. Parhaiten Armeniassa säilynyt Silkkitien varren keskiajan ihmisten ja eläinten majataloista (caravanserai) on Selim Caravanserai, joka vuonna 1332 rakennettiin 2410 m korkeuteen. Selimistä jatkamme Sevan-järvelle. Sevan on viehättävä helmi vuoristoisen Armenian keskellä. Järvi on yksi maailman suurimmista korkealla vuoristossa, yli 1900 m korkeudessa olevista makean veden altaista. Ajamme järven länsirantaa eteläpäästä pohjoispäähän, jossa pysähdymme iltapalalle maistelemaan Sevanin siikaa. Saavumme illalla Jerevaniin.

5.päivä: Paluulento Jerevan-Helsinki 

MIkäli lento on iltapäivällä, on halukkailla on aamupäivällä mahdollisuus omatoimisesti tutustua Jerevanin ja tehdä ostoksia. 

 

Historiallista viiniä
Viinin syntysijoilla

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

18.05 | 23:50

Eritäin hauskaa luettava, lisää tällaista, eläköön radio JEREVAN!

...
28.04 | 16:04

Hei Finski, minä myös matkustan 29.5.2022 Suomesta Armeniaan Vilnan kautta. Onko sama reitti?

...
28.04 | 15:40

Lähdössä huomenna ensimmäistä kertaa Armeniaan. Varmasti tulee hyvä reissu!

...
09.04 | 13:32

Päivä 5: voisiko kuitenkin olla Ararat-vuori?

...
Tykkäät tästä sivusta