Areni

Areni

Areni on Armenian tunnetuin viinikylä, josta arkeologit ovat löytäneet maailman vanhimman viinipuristamon jäänteet, joilla on ikää yli 6100 vuotta. Legenda viinin synnystä liittyy Noan Arkkiin. Kun Nooa astui ulos Arkista Araratin laaksoon, hän istutti viinirypäleitä uuden uljaan maailman symboliksi. Areni viinillä on erityinen hienostunut maku ja sitä pidetään yhtenä Armenian parhaista. Kylä elää viinistä.

Vuonna 2007 Armenian ja Irlannin yhteinen asiantuntijaryhmä teki kaivauksia Arenin lähellä olevassa luolastossa. Paljastui, että löydöt olivat peräisin pronssikaudelta noin viisituhatta vuotta eaa. Kaivauksien aikana löydettiin astioita luolan takana olevasta tilasta. Jokaisessa astiassa oli ihmisen kallo. Kallot olivat 9-16 -vuotiaiden lasten kalloja. Kun kalloja tutkittiin tarkemmin, löydettiin yllätykseksi pieni pala hyvin säilynyttä aivokudosta. Tämä pala aivokudosta on maailman vanhin tiedossa oleva. 

Luolat ovat myös tarjonneet muita yllättäviä uusia oivalluksia modernin sivilisaation alkuperästä. Kaivausten yhteydessä löydettiin joukko kulttuurisesti monimuotoisesta keramiikasta. Kaivaukset tuotti myös laajan valikoima erilaisia esineitä vuosilta 6200 ja 5900 eaa mm. metalliset veitset, yli 30 erilaisen hedelmän siemeniä, edelleen kymmeniä viljalajikkeita, köysi, kangas, olki, ruoho, ruoko ja kuivattuja viinirypäleitä, kuivattuja luumuja.

Tammikuussa 2011 arkeologit ilmoittivat löytäneensä Arenista maailman vanhimman nahkakengän. Samojen kaivausten yhteydessä löydettiin myös viinitila, joka on yli kuusi tuhatta vuotta vanha. Löytö sisälsi viinin lehdistöä, käymismenetelmän ja viinin valmistuksessa tarvittavia purkkeja ja kuppeja.  Arkeologit tutkivat myös rypäleiden siemenet ja tunnistivat viiniköynnösten lajiksi: Vitis vinifera. 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

18.05 | 23:50

Eritäin hauskaa luettava, lisää tällaista, eläköön radio JEREVAN!

...
28.04 | 16:04

Hei Finski, minä myös matkustan 29.5.2022 Suomesta Armeniaan Vilnan kautta. Onko sama reitti?

...
28.04 | 15:40

Lähdössä huomenna ensimmäistä kertaa Armeniaan. Varmasti tulee hyvä reissu!

...
09.04 | 13:32

Päivä 5: voisiko kuitenkin olla Ararat-vuori?

...
Tykkäät tästä sivusta