Uskomaton viikko Armeniassa 7-8 pv

Tämä ohjelma on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat perusteellisemmin tutustua Armeniaan. Jerevan ja sen lähiseudun kohteiden tutustumisen jälkeen suunnataan kahden päivän retkelle Etelä-Armeniaan lähelle Irakin rajaa Tateviin, josta palaamme Jerevaniin kiertämällä Sevan – järven kautta. Mikäli ryhmä haluaa, voidaan matkaa jatkaa yhdellä lisäpäivällä, joka on varattu ryhmän erityistoiveiden toteuttamiseen. Tällöin matkasta tulee 8 pv.

Matkaohjelmaehdotus

1. päivä: Lento Helsinki-Jerevan

Lähtö Helsingistä esim. klo 13.25 ja saapuminen 2800 vuotta vanhaan Jerevaniin klo 20.15. Majoitumme kaupungin keskustaan korkeatasoiseen hotelliin.

2. päivä: Jerevanin kiertoajelu, konjakkitehdas ja Megerian mattotehdas

Aamupäivällä teemme kiertoajelun Jerevanissa. Käymme tutustumassa mm. kala-, hedelmä ja vihannestoriin, kauppakeskukseen, Cascaden taidekompleksiin, kansanmurhan muistomerkkiin. Kiertoajelu päättyy konjakkitehtaalle, jossa maistelemme tehtaan tuotteita. Syömme lounaan yhdessä kaupungin parhaista armenialaisista ravintolasta. Iltapäivällä vierailemme Megerian mattotehtaalla katsomassa, miten Vatikaanin ja Kremlin lattioita koristavia maailmankuuluja armenialaisia mattoja tehdään.  

3. päivä: luolaluostari (Geghard), pakanatemppeli (Garni) ja mannerlaattojen kohtauspaikka

Armenian kirkon perustajan Grigori Valontuojan mietiskelypaikalle Geghardiin rakennettiin jo 400- luvulla luostari, jota laajennettiin louhimalla kallion sisään kirkkoja. Geghardin seitsemän luolakirkon akustiikkaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Geghard kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Geghardista siirrymme Garnin linnoituksen, joka on rakennettu 800-luvulla eKr. Linnoituksessa, joka oli myös kuninkaiden kesäasuinpaikka. Linnoituksessa on säilynyt 100-luvulla jKr. rakennettu auringon jumala Mithralle omistettu pakanatemppeli, joka on erinomainen esimerkki roomalais-kreikkalaisesta sakraaliarkkitehtuurista. Retken päätteeksi siirrymme lounaalle Garnissa paikallisen isäntäväen huvilan terassille, josta on huikea näköala Azat-joen laaksoon, joka on Euraasian ja Arabian mannerlaattojen kohtauspaikka.

4. päivä, Maailman vanhin kristillinen kirkko (Echmiadzin katedraali) ja Armenian Vatikaani

Kristinusko vakiintui Armenian valtion uskonnoksi jo vuonna 301, ensimmäisenä maailmassa. Pienellä itsenäisellä apostolisella kirkkokunnalla on oma paavinsa (katolikos) ja ”Vatikaaninsa”. Maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kristillinen kirkko, Echmiadzinin katedraali, on Unescon maailman perintökohde. Tutustumme katedraalin museossa mittaamattoman arvokkaisiin pyhäinjäännöksiin: Nooan Arkin puupalaan, Jeesuksen kyljen puhkaisseeseen keihään kärkeen ja Jeesuksen ristin puupaloihin.

5. päivä: Maailman ensimmäisen kristillisen kirkon ja Armenian viinin syntysijoilla (Khor Virap - Areni), punainen luostari (Noravank) ja Neuvostojohdon kylpyläkaupunki (Jermuk)

Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Etelä-Armeniaan.  Ajamme ensin Turkin rajan lähelle Khor Virapiin (”syvä kuilu”), jossa Armenian kirkon perustaja Grigor Valontuoja oli 13 vuotta syvässä kuilussa vankina. Luolan päälle on rakennettu luostari, joka on Armenian suosituin pyhiinvaelluskohde. Luostari on Arafat-vuoren juurella ja siitä on hieno näköala yli 5000 m korkealle Nooan vuorelle. Khor Virapista jatkamme matkaa Armenian viinin kehtoon, Areniin, josta arkeologit ovat löytäneet maailman vanhimman viinipuristamon jäänteet, joilla on ikää yli 6100 vuotta. Vierailemme erikoisluvalla luolastossa ja käymme maistelemassa paikallisia viinejä. Tämän jälkeen menemme uskomattoman. kaunista rotkotietä pitkin Noravankin luostariin, jota ympäröivien kallioiden punaisen värin takia sanotaan punaiseksi luostariksi. Syömme lounaan Noravankin luostarissa.

Jatkamme matkaa Jermukiin, joka on vuosituhansia vanha kylpyläkaupunki ja joka on maailman kuulu kuumista lähteistään, terveellisestä kivennäisvedestä ja virkistävästä ilmasta. Kaupungin nimi "Jermuk" tarkoittaa "geysiriä”. Neuvostoliiton aikana Jermuk olisi suosittu lomakohde, joka oli erityisesti ylimmän johdon suosiossa. Majoitumme Jermuksiin ja syömme illallista armenialaisen tanssimusiikin säestyksellä. 

6. päivä: Tähtitieteen syntypaikka (Zorats Karer), maailman pisin köysirata ja Tatevin luostari, Silkkitien levähdyspaikka (Selim Caravanserai), vuoristojärvi (Sevan)

Aamiaisen jälkeen jatkamme matkaa etelään kohti Zorats Kareria, jota kutsutaan myös ”Carahunge”. Se on rakennettu 7500 eKr. ja on Armenian Stonehenge, mutta sen väitetään olevan 3500 vuotta vanhempi kuin Englannin vastaava ja 3000 vuotta vanhempi kuin Egyptin pyramidit. Zorats Kareria pidetään tähtitieteen syntypaikkana. Jatkamme matkaa Tateviin. Noustaan maailman pisintä köysirataa pitkin Tatevin luostariin, josta avautuu upea maisema vuorille ja serpentiiniteille. Tatev oli keskiajalla Armenian henkinen ja kulttuurinen keskus. Syömme lounaan Tatevin luostarissa. Lähdemme paluumatkalle. Seuraavana tutustumiskohteena on Selim Caravanserai. Armenian läpi kulki keskiajalla monia Silkkitien reiteistä. Parhaiten Armeniassa säilynyt Silkkitien varren keskiajan ihmisten ja eläinten majatalo (caravanserai) on Selim Caravanserai, joka vuonna 1332 rakennettiin 2410 m korkeuteen. Selimistä jatkamme Sevanille. Sevan-järvi on viehättävä helmi vuoristoisen Armenian keskellä. Järvi on yksi maailman suurimmista korkealla vuoristossa, yli 1900 m korkeudessa olevista makean veden altaista. Ajamme järven länsirantaa eteläpäästä pohjoispäähän, jossa pysähdymme iltapalalle, maistelemme Sevanin siikaa ja rapukebabbia. Saavumme myöhään illalla Jerevaniin. 

7.- 8. päivä: Kotiinpaluu Jerevan-Helsinki tai ryhmän toiveiden mukainen lisäpäivä, jolloin kotiinpaluu siirtyy yhdellä päivällä eteenpäin

Aamupäivällä on mahdollisuus tutustua omatoimisesti Jerevaniin, tehdä ostoksia ja rauhassa pakata tavarat. Hotellista lähdetään lentoasemalle klo 12.30. Esimerkkilentomme lähtee klo 14.45 kohti Helsinkiä ja on perillä 

 Jos olet kiinnostunut tästä matkasta, ota yhteyttä: ilkkaron@gmail.com

Zorats Karer, maailman tähtitieteen syntypaikka
Jermukin vesiputous
Areni-1 luolan suu, jossa on maailman vanhimman viinitehtaan jäänteet
Tatevin luostari

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

02.05 | 20:33
Armenia on saanut 37
01.05 | 22:37
Armenia 7-8 pv on saanut 4
29.04 | 21:26
23.04 | 16:44
7 pv matka on saanut 1
Tykkäät tästä sivusta