Armenian mielenkiintoisimmat kohteet

Uskomaton Armenia 5 pv

Matka on suunniteltu henkilöille, jotka haluavat nopeassa aikataulussa tutustua Armenian parhaisiin kohteisiin. Jerevaniin tutustumisen jälkeen lähdemme päivän kestävälle retkelle Etelä-Armeniaan. Lauantain ja sunnuntain ohjelmassa on Jerevanin lähistön Unescon maailman perintökohteet.    

Matkaohjelmaehdotus

1. päivä, keskiviikko: Lento Helsinki-Jerevan

Lähtö Helsingistä esim. klo 13.25 ja saapuminen 2800 vuotta vanhaan Jerevaniin klo 20.15. Majoitumme kaupungin keskustaan korkeatasoiseen hotelliin.

2. päivä, torstai: Jerevan kaupunkikiertoajelu, konjakkitehdas ja Megrian mattotehdas

Aamupäivällä teemme kiertoajelun Jerevanissa. Käymme tutustumassa mm. kala-, hedelmä ja vihannestoriin, kauppakeskukseen, Cascaden taidekompleksiin, kansanmurhan muistomerkkiin. Kiertoajelu päättyy konjakkitehtaalle, jossa maistelemme tehtaan tuotteita. Syömme lounaan yhdessä kaupungin parhaista armenialaisista ravintolasta. Iltapäivällä vierailemme Megerian mattotehtaalla katsomassa, miten Vatikaanin ja Kremlin lattioita koristavia maailmankuuluja armenialaisia mattoja tehdään.  

3. päivä, perjantai: maailman ensimmäisen kristillisen kirkon ja Armenian viinin syntysijoilla (Khor Virap ja Areni), Noravankin luostari, Silkkitien levähdyspaikka (Selim Caravanserai), vuoristojärvi (Sevan)

Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Etelä-Armeniaan.  Ajamme ensin Turkin rajan lähelle Khor Virapiin (”syvä kuilu”), jossa Armenian kirkon perustaja Grigor Valontuoja oli 13 vuotta syvässä kuilussa vankina. Luolan päälle on rakennettu luostari, joka on Armenian suosituin pyhiinvaelluskohde. Luostari on Ararat-vuoren juurella ja siitä on hieno näköala yli 5000 m korkealle Nooan vuorelle. Khor Virapista jatkamme matkaa Armenian viinin kehtoon, Areniin, josta arkeologit ovat löytäneet maailman vanhimman viinipuristamon jäänteet, joilla on ikää yli 6100 vuotta. Vierailemme erikoisluvalla luolastossa ja käymme maistelemassa paikallisia viinejä. Tämän jälkeen menemme uskomattoman. kaunista rotkotietä pitkin Noravankin luostariin, jota ympäröivien kallioiden punaisen värin takia sanotaan punaiseksi luostariksi. Syömme lounaan Noravankin luostarissa. Seuraavana tutustumiskohteena on Selim Caravanserai. Armenian läpi kulki keskiajalla monia Silkkitien reiteistä. Parhaiten Armeniassa säilynyt Silkkitien varren keskiajan ihmisten ja eläinten majatalo (caravanserai) on Selim Caravanserai, joka vuonna 1332 rakennettiin 2410 m korkeuteen. Selimistä jatkamme Sevanille. Sevan-järvi on viehättävä helmi vuoristoisen Armenian keskellä. Järvi on yksi maailman suurimmista korkealla vuoristossa, yli 1900 m korkeudessa olevista makean veden altaista. Ajamme järven länsirantaa eteläpäästä pohjoispäähän, jossa pysähdymme iltapalalle, maistelemme Sevanin siikaa ja rapukebabbia. Saavumme myöhään illalla Jerevaniin. 

4. päivä, lauantai: luolaluostari (Geghard) ja pakanatemppeli (Garni) sekä käsityömarkkinat

Armenian kirkon perustajan Grigori Valontuojan mietiskelypaikalle Geghardiin rakennettiin jo 400- luvulla luostari, jota laajennettiin louhimalla kallion sisään kirkkoja. Geghardin seitsemän luolakirkon akustiikkaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Geghard kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Geghardista siirrymme Garnin linnoituksen, joka on rakennettu 800-luvulla eKr. Linnoituksessa, joka oli myös kuninkaiden kesäasuinpaikka. Linnoituksessa on säilynyt 100-luvulla jKr. rakennettu auringon jumala Mithralle omistettu pakanatemppeli, joka on erinomainen esimerkki roomalais-kreikkalaisesta sakraaliarkkitehtuurista. Retken päätteeksi siirrymme lounaalle Garnissa paikallisen isäntäväen huvilan terassille, josta on huikea näköala Azat-joen laaksoon ja Khosrovin luonnonpuistoon. Lounaan jälkeen vierailemme Jerevanissa viikonloppuisin pidettävillä valtavilla Vernissagen käsityömarkkinoill

5. päivä, sunnuntai: Maailman vanhin kristitty kirkko (Echmiadzin) ja paluulento Jerevan – Helsinki

Aamiaisen jälkeen pakkaamme matkatavarat autoomme ja menemme tutustumaan Echmiadziniin. Kristinusko vakiintui Armenian valtionuskonnoksi jo vuonna 301, ensimmäisenä maailmassa. Pienellä itsenäisellä apostolisella kirkkokunnalla on oma paavinsa(Katolikos) ja ”Vatikaaninsa”. Maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kristillinen kirkko, Echmiadzinin katedraali, on Unescon maailman perintökohde. Katedraalissa alkaa sunnuntaisin jumalanpalvelus klo 11.00. Katolikos saapuu jumalanpalvelukseen, jos hän on Armeniassa, näyttävästi klo 11.45. Echmiadzinista ajamme suoraan läheiselle lentokentälle.

Esimerkkilentomme lähtee klo 14.45 kohti Helsinkiä ja on perillä klo 20.05.

Jos olet kiinnostunut tästä matkasta, ota yhteyttä matkatoimistoosi. 

Näkymä Jerevanin keskustaan, etualalla ooppera ja taustalla pieni ja iso Ararat
Armenian hallituksen talo Tasavallan aukiolla
Ararat konjakkitehdas
Cascade taidekeskus
Megerian mattotehdas
Garnin temppeli
Echmidzinin katedraali, maailman vanhin kristillinen kirkko
Kohor Virapin luostari ja taustalla Ararat -vuori
Geghardin luostarin yksi seitsemästä kallioon lohitusta kirkosta

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

18.05 | 23:50

Eritäin hauskaa luettava, lisää tällaista, eläköön radio JEREVAN!

...
28.04 | 16:04

Hei Finski, minä myös matkustan 29.5.2022 Suomesta Armeniaan Vilnan kautta. Onko sama reitti?

...
28.04 | 15:40

Lähdössä huomenna ensimmäistä kertaa Armeniaan. Varmasti tulee hyvä reissu!

...
09.04 | 13:32

Päivä 5: voisiko kuitenkin olla Ararat-vuori?

...
Tykkäät tästä sivusta