Armenia ja Georgia 9 pv

Tämä ohjelma on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat perusteellisemmin tutustua Armeniaan ja tehdä lyhyt vierailu myös Georgiassa. Jerevan ja sen lähiseudun kohteiden tutustumisen jälkeen suunnataan Etelä-Armeniaan lähelle Irakin rajaa Tateviin, josta palaamme pohjoiseen kohti Georgiaa kiertämällä Sevan – järven kautta. Yövymme Armenian Sveitsiksi kutsutussa Dilijainissa, josta jatkamme seuraavana päivänä Georgiaan pääkaupunkiin Tbilisiin. Tbilisin tutustumisen jälkeen vierailemme Georgian vanhassa pääkaupungissa Mtskhetassa, josta jatkamme Goriin, Stalinin kotimuseoon.

Matkaohjelmaehdotus

1. päivä: Lento Helsinki-Jerevan

Lähtö Helsingistä esim. klo 13.25 ja saapuminen 2800 vuotta vanhaan Jerevaniin klo 20.15. Majoitumme kaupungin keskustaan korkeatasoiseen hotelliin.

2. päivä: Jerevanin kiertoajelu,  Ararat konjakki ja Megerian mattotehdas

Aamupäivällä teemme kiertoajelun Jerevanissa. Käymme tutustumassa mm. kala-, hedelmä ja vihannestoriin, kauppakeskukseen, Cascaden taidekompleksiin, kansanmurhan muistomerkkiin. Kiertoajelu päättyy Ararat konjakkitehtaalle, jossa maistelemme tehtaan tuotteita. Syömme lounaan yhdessä kaupungin parhaista armenialaisista ravintolasta. Iltapäivällä vierailemme Megerian mattotehtaalla katsomassa, miten Kremlinkin lattioita koristavia maailmankuuluja armenialaisia mattoja tehdään.  

3. päivä: luolaluostari (Geghard), pakanatemppeli (Garni) ja mannerlaattojen kohtauspaikka

Armenian kirkon perustajan Grigori Valontuojan mietiskelypaikalle Geghardiin rakennettiin jo 400- luvulla luostari, jota laajennettiin louhimalla kallion sisään kirkkoja. Geghardin seitsemän luolakirkon akustiikkaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Geghard kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Geghardista siirrymme Garnin linnoituksen, joka on rakennettu 800-luvulla eKr. Linnoituksessa, joka oli myös kuninkaiden kesäasuinpaikka. Linnoituksessa on säilynyt 100-luvulla jKr. rakennettu auringon jumala Mithralle omistettu pakanatemppeli, joka on erinomainen esimerkki roomalais-kreikkalaisesta sakraaliarkkitehtuurista. Retken päätteeksi siirrymme lounaalle Garnissa paikallisen isäntäväen huvilan terassille, josta on huikea näköala Azat-joen laaksoon, joka on Euraasian ja Arabian mannerlaattojen kohtauspaikka.

4. päivä, Maailman vanhin kristillinen kirkko (Echmiadzin katedraali) ja Armenian Vatikaani

Kristinusko vakiintui Armenian valtion uskonnoksi jo vuonna 301, ensimmäisenä maailmassa. Pienellä itsenäisellä apostolisella kirkkokunnalla on oma paavinsa (katolikos) ja ”Vatikaaninsa”. Maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kristillinen kirkko, Echmiadzinin katedraali, on Unescon maailman perintökohde. Tutustumme katedraalin museossa mittaamattoman arvokkaisiin pyhäinjäännöksiin: Nooan Arkin puupalaan, Jeesuksen kyljen puhkaisseeseen keihään kärkeen ja Jeesuksen ristin puupaloihin.

5. päivä: Maailman ensimmäisen kristillisen kirkon ja Armenian viinin syntysijoilla (Khor Virap - Areni), punainen luostari (Noravank) ja Neuvostojohdon kylpyläkaupunki (Jermuk)

Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Etelä-Armeniaan.  Ajamme ensin Turkin rajan lähelle Khor Virapiin (”syvä kuilu”), jossa Armenian kirkon perustaja Grigor Valontuoja oli 13 vuotta syvässä kuilussa vankina. Luolan päälle on rakennettu luostari, joka on Armenian suosituin pyhiinvaelluskohde. Luostari on Arafat-vuoren juurella ja siitä on hieno näköala yli 5000 m korkealle Nooan vuorelle. Khor Virapista jatkamme matkaa Armenian viinin kehtoon, Areniin, josta arkeologit ovat löytäneet maailman vanhimman viinipuristamon jäänteet, joilla on ikää yli 6100 vuotta. Vierailemme erikoisluvalla luolastossa ja käymme maistelemassa paikallisia viinejä. Tämän jälkeen menemme uskomattoman. kaunista rotkotietä pitkin Noravankin luostariin, jota ympäröivien kallioiden punaisen värin takia sanotaan punaiseksi luostariksi. Syömme lounaan Noravankin luostarissa.

Jatkamme matkaa Jermukiin, joka on vuosituhansia vanha kylpyläkaupunki ja joka on maailman kuulu kuumista lähteistään, terveellisestä kivennäisvedestä ja virkistävästä ilmasta. Kaupungin nimi "Jermuk" tarkoittaa "geysiriä”. Neuvostoliiton aikana Jermuk olisi suosittu lomakohde, joka oli erityisesti ylimmän johdon suosiossa. Syömme illallista armenialaisen tanssimusiikin säestyksellä. 

6. päivä: Tähtitieteen syntypaikka (Zorats Karer), maailman pisin köysirata ja Tatevin luostari, Silkkitien levähdyspaikka (Selim Caravanserai), maailman suurin vuoristojärvi (Sevan)

Aamiaisen jälkeen jatkamme matkaa etelään kohti Zorats Kareria, jota kutsutaan myös ”Carahunge”. Se on rakennettu 7500 eKr. ja on Armenian Stonehenge, mutta sen väitetään olevan 3500 vuotta vanhempi kuin Englannin vastaava ja 3000 vuotta vanhempi kuin Egyptin pyramidit. Zorats Kareria pidetään tähtitieteen syntypaikkana. Jatkamme matkaa Tateviin. Noustaan maailman pisintä köysirataa pitkin Tatevin luostariin, josta avautuu upea maisema vuorille ja serpentiiniteille. Tatev oli keskiajalla Armenian henkinen ja kulttuurinen keskus. Syömme lounaan Tatevin luostarissa. Lähdemme paluumatkalle. Seuraavana tutustumiskohteena on Selim Caravanserai. Armenian läpi kulki keskiajalla monia Silkkitien reiteistä. Parhaiten Armeniassa säilynyt Silkkitien varren keskiajan ihmisten ja eläinten majataloista (caravanserai) on Selim Caravanserai, joka vuonna 1332 rakennettiin 2410 m korkeuteen. Selimistä jatkamme Sevanille. Sevan-järvi on viehättävä helmi vuoristoisen Armenian keskellä. Järvi on yksi maailman suurimmista korkealla vuoristossa, yli 1900 m korkeudessa,  olevista makean veden altaista. Ajamme järven länsirantaa eteläpäästä pohjoispäähän, jossa pysähdymme iltapalalle, maistelemme Sevanin siikaa kolmella tavalla laitettuna ja 150 jokiravun pyrstöstä tehtyä rapukebabbia. Yövymme Armenian Sveitsiksi kutsutussa Dilijanissa.

7. päivä: Armenian ja Georgian rajan ylitys ja kiertoajelu Georgian pääkaupungissa, Tbilisissä

 

Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Georgiaa. Saavumme puolen päivän aikoihin Tbilisiin, majoitumme hotelliin. Mtkvarijoen penkereelle kuumien lähteiden ääreen yli 1500 vuotta sitten syntyi Tbilisi. Kiertoajelun aloitamme kaupungin perustajan Vakhantang I Gorgasalin patsaalta ja jatkamme ainutlaatuiseen Vanhaan Kaupunkiin, jossa ovat maailmankuulut rikkivesikylpylät. Vanhan eurooppalaisen miljoonakaupungin matkailija kohtaa Tbilisin pääkadulla, Rustavelilla. Lukuisat viime vuosina rakennetut modernit rakennukset antavat Tbilisin kaupunkikuvalle ainutlaatuisen vivahteen. Käymme kaupungin itäisellä laidalla olevalla mäelle rakennetun Pyhän Kolminaisuuden jättimäisessä kirkossa, joka valmistui 2000-luvun alussa. Lounaan syömme korkeatasoisessa georgialaisessa ravintolassa.

 

Halukkailla on illalla mahdollisuus mennä Tbilisin parhaaseen ravintolaan nauttimaan erinomaisen ruuan kanssa paikallisten taiteilijoiden kansantanssi- ja lauluesityksistä

8. päivä: Georgian kirkon syntysijat (Mtskheta) ja Stalinin kotimuseo (Gori)

Teemme kokopäiväretken pääkaupungin ulkopuolelle. Puolen tunnin ajomatkan päässä Tbilisistä, Aragvi- ja Mtkvarijokien risteyskohdassa sijaitseva, Georgian entinen pääkaupunki Mtskhetan pikkukaupunki on edelleen Georgian kirkon keskus. Kaupungin läheisellä kukkulalla, josta on huikeat näköalat Mtskhetaan, on Dzverin kirkko, joka on monelle georgialaiselle pyhin paikka. Perinteen mukaan Georgian kirkon perustaja, Pyhä Nino, asetti paikalle ristin käännytettyään maan kristinuskoon. Mtskhetassa on Georgian tuomiokirkko, Svetitskohovelin katedraali, jonka lattian alle on haudattu Jeesus Kristuksen ristillä pitämä kaapu. Syömme lounaan ravintolassa, jolle presidentti Shakasvili on antanut kunniamaininnan hyvästä ruuasta. Lounaan jälkeen suuntaamme Gorin kaupunkiin, jossa syntyi uudemman historian tunnetuimpiin ja kiistellyimpiin johtajiin kuulunut Josif Stalin, jonka museossa vierailemme. Palaamme illansuussa Tbilisiin. 

9. päivä: Kotiinpaluu, lento Tibilisi - Helsinki

Hotellista lähdetään lentoasemalle hyvissä ajoin ja kotiinpaluu Helsinkiin alkaa esim. klo 13.05.ja on Helsingissä klo 20.05.

Jos olet kiinnostunut tästä matkasta, ota yhteyttä matkatoimistoosi.

 

Tbilisin vanha kaupunki, etualalla rikkikylpylät ja vuoren päällä Narikala linnoitus.
Tbilisin vapauden aukio, josta lähetee kaupungin pääkatu Rustaveli
Talvi Georgian entisessä pääkaupungissa Mtskhetassa. Kaupunki on entisöity 2000-luvulla Georgian valtion ja Unescon varoin.
Stalinin matkoillaan käyttämä panssarivaunu Gorin Stalin museossa

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Leena Virtanen | Vastaa 09.04.2021 13.32

Päivä 5: voisiko kuitenkin olla Ararat-vuori?

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

18.05 | 23:50

Eritäin hauskaa luettava, lisää tällaista, eläköön radio JEREVAN!

...
28.04 | 16:04

Hei Finski, minä myös matkustan 29.5.2022 Suomesta Armeniaan Vilnan kautta. Onko sama reitti?

...
28.04 | 15:40

Lähdössä huomenna ensimmäistä kertaa Armeniaan. Varmasti tulee hyvä reissu!

...
09.04 | 13:32

Päivä 5: voisiko kuitenkin olla Ararat-vuori?

...
Tykkäät tästä sivusta