VIP-matka Armeniaan

Uskomaton Armenia (5 pv)

Matka on suunniteltu henkilöille, jotka haluavat nopeassa aikataulussa tutustua Armenian upeimpiin kohteisiin. Jerevanin ja sen lähistön Unescon maailman perintökohteiden jälkeen suuntaamme Etelä-Armeniaan, Armenian kirkon ja maailman viinin syntysijoille, Sevanin rannoille uskomattoman kauniita vuoristoteitä pitkin. Lopullinen ohjelma räätälöidään toiveidenne mukaiseksi.

Matkaohjelmaehdotus

1. päivä. Keskiviikko: Lento Helsinki-Jerevan

Lähtö Helsingistä esim. klo 13.25 ja saapuminen Jerevaniin klo 20.35 (Aeroflot) Majoitumme kaupungin keskustaan korkeatasoiseen hotelliin.

2. päivä. Torstai: Jerevan kaupunkikiertoajelu, konjakkitehdas ja Megerian mattotehdas

Aamupäivällä teemme kiertoajelun Jerevanissa. Käymme tutustumassa mm. kala-, hedelmä ja vihannestoriin, kauppakeskukseen, Cascaden taidekompleksiin, kansanmurhan muistomerkkiin. Kiertoajelu päättyy konjakkitehtaalle, jossa maistelemme tehtaan tuotteita. Syömme lounaan yhdessä kaupungin parhaista armenialaisista ravintolasta. Iltapäivällä vierailemme Megerian mattotehtaalla katsomassa, miten Kremlinkin lattioita koristavia maailmankuuluja armenialaisia mattoja tehdään.

3. päivä. Perjantai: Maailman vanhin kristillinen kirkko (Echmiadzin katedraali) ja Armenian Vatikaani, luolaluostari (Geghard) ja pakanatemppeli (Garni)

Kristinusko vakiintui Armenian valtion uskonnoksi jo vuonna 301, ensimmäisenä maailmassa. Pienellä itsenäisellä apostolisella kirkkokunnalla on oma paavinsa (Katolikos) ja ”Vatikaaninsa”. Maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kristillinen kirkko, Echmiadzinin katedraali, on Unescon maailman perintökohde. Tutustumme katedraalin museossa mittaamattoman arvokkaisiin pyhäinjäännöksiin: Nooan Arkin puupalaan, Jeesuksen kyljen puhkaisseeseen keihään kärkeen ja Jeesuksen ristin puupaloihin

Palaamme Jerevaniin ja jatkamme välittömästi matkaa Garni-Gegardiin. Syömme lounaan Garnissa paikallisen isäntäväen huvilan terassille, josta on huikea näköala Azat-joen laaksoon, joka on Euraasian ja Arabian mannerlaattojen kohtauspaikka.

Lounaan jälkeen siirrymme Garnin linnoituksen, joka on rakennettu 800-luvulla eKr. Linnoituksessa, joka oli myös kuninkaiden kesäasuinpaikka. Linnoituksessa on säilynyt 100-luvulla jKr. rakennettu auringon jumala Mithralle omistettu pakanatemppeli, joka on erinomainen esimerkki roomalais-kreikkalaisesta sakraaliarkkitehtuurista.

Garnista jatkamme Armenian kirkon perustajan Grigori Valontuojan mietiskelypaikalle Geghardiin rakennettiin jo 400- luvulla luostari, jota laajennettiin louhimalla kallion sisään kirkkoja. Geghardin seitsemän luolakirkon akustiikkaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Geghard kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Palaamme illansuussa Jerevaniin.

4. päivä. Lauantai: Maailman ensimmäisen kristillisen kirkon ja Armenian viinin syntysijoilla (Khor Virap - Areni), punainen luostari (Noravank) ja Sevan järvi

Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Etelä-Armeniaan.  Ajamme ensin Turkin rajan lähelle Khor Virapiin (”syvä kuilu”), jossa Armenian kirkon perustaja Grigor Valontuoja oli 13 vuotta syvässä kuilussa vankina. Luolan päälle on rakennettu luostari, joka on Armenian suosituin pyhiinvaelluskohde. Luostari on Ararat-vuoren juurella ja siitä on hieno näköala yli 5000 m korkealle Ararat vuorelle. Khor Virapista jatkamme matkaa Armenian viinin kehtoon, Areniin, josta arkeologit ovat löytäneet maailman vanhimman viinipuristamon jäänteet, joilla on ikää yli 6100 vuotta. Vierailemme erikoisluvalla luolastossa ja käymme maistelemassa paikallisia viinejä. Tämän jälkeen menemme uskomattoman. kaunista rotkotietä pitkin Noravankin luostariin, jota ympäröivien kallioiden punaisen värin takia sanotaan punaiseksi luostariksi. Syömme lounaan luostarissa.

Lähdemme matkalle kohti Sevania. Seuraavana tutustumiskohteena on Selim Caravanserai. Armenian läpi kulki keskiajalla monia Silkkitien reiteistä. Parhaiten Armeniassa säilynyt Silkkitien varren keskiajan ihmisten ja eläinten majatalo (caravanserai) on Selim Caravanserai, joka vuonna 1332 rakennettiin 2410 m korkeuteen. Selimistä jatkamme Sevanille. Sevan-järvi on viehättävä helmi vuoristoisen Armenian keskellä. Järvi on yksi maailman suurimmista korkealla vuoristossa, yli 1900 m korkeudessa,  olevista makean veden altaista. Ajamme järven länsirantaa eteläpäästä pohjoispäähän, jossa pysähdymme iltapalalle, maistelemme Sevanin siikaa kolmella tavalla laitettuna ja rapukebabbia. Palaamme myöhään illalla takasin Jerevaniin.

5. päivä. Sunnuntai: Kotiinpaluu, lento Jerevan - Helsinki

Hotellista lähdetään aikaisin aamulla lentoasemalle, jos kotiinpaluu Helsinkiin alkaa klo 7.50 Moskovan kautta ja on Helsingissä klo 12.35. Vaihtoehtoinen paluu iltapäivällä, lähtö klo 14.45 ja saapuminen Helsinkiin klo 20.05. Tällöin aamupäivällä voidaan tehdä ostoskierros.

Matkan hinta sisältää:

- majoitus korkeatasoisessa hotelleissa

- päivittäinen aamiainen sekä lauantain retken lounas ja kalaillallinen

- kuljetukset ilmastoidulla henkilöautolla tai pikkubussilla

- oma autonkuljettaja koko ajan käytettävissä

- oma suomenkielinen opas koko ajan käytettävissä

- sisäänpääsymaksut kohteisiin

- käynti konjakkitehtaalla ja konjakin maistajaiset

- käynti viinin syntyluolassa Arenissa

- viinin maistajaiset Arenissa

- suomenkielinen apu 24/7 ongelmatilanteissa

Kysy matkasta tarkemmin: ilkkaron@gmail.com

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

18.05 | 23:50

Eritäin hauskaa luettava, lisää tällaista, eläköön radio JEREVAN!

...
28.04 | 16:04

Hei Finski, minä myös matkustan 29.5.2022 Suomesta Armeniaan Vilnan kautta. Onko sama reitti?

...
28.04 | 15:40

Lähdössä huomenna ensimmäistä kertaa Armeniaan. Varmasti tulee hyvä reissu!

...
09.04 | 13:32

Päivä 5: voisiko kuitenkin olla Ararat-vuori?

...
Tykkäät tästä sivusta