Opettajamatka

Nähtävyyksiä, kulttuuria ja koulutointa

Matka on tarkoitettu opettajille, jotka haluavat tutustua nopeasti Armenian merkittävimpiin nähtävyyksiin, nykypäivän armenialaiseen yhteiskuntaan ja sen koulutoimeen nauttien yhdestä maailman parhaan keittiön antimista. Päiväohjelmat ovat hyvin tiukat. Oppaana on yli 200 suomalaista kuntaa valmentanut liikkeenjohdon (LJK), VTM Ilkka Ronkainen, joka on nyt asunut 7 vuotta pysyvästi Armeniassa. Hän on ollut myös mukana kehittämässä Armenian koulutointa.

Matkaohjelma (6 pv)

1 pv, lento Helsinki-Jerevan

Lähtö Helsingistä iltapäivällä ja saapuminen 2800 vuotta vanhaan Jerevaniin illalla. Majoitumme aivan kaupungin keskustaan korkeatasoiseen hotelliin.  

2 pv, Jerevan kaupunkikiertoajelu, konjakkitehdas ja Megerian mattotehdas

Aamupäivällä teemme kiertoajelun Jerevanissa. Käymme kiertoajelulla tutustumassa mm. kala-, hedelmä ja vihannestoriin, kauppakeskukseen, Cascaden taidekompleksiin, kansanmurhan muistomerkkiin. Kiertoajelu päättyy konjakkitehtaalle, jossa maistelemme tehtaan tuotteita. Syömme lounaan yhdessä kaupungin parhaista armenialaisista ravintolasta. Iltapäivällä vierailemme Megerian mattotehtaalla katsomassa, miten Kremlinkin lattioita koristavia maailmankuuluja armenialaisia mattoja tehdään.

Iltaohjelmassa on mahdollisuus vierailla erilaisilla klubeilla (jazz, rock, armenialainen kansanmusiikki, klassinen musiikki) omalla kustannuksella. 

3. pv, koulupäivä

Aamiaisen jälkeen suunnataan tutustumaan Echmiadziniin. Kristinusko vakiintui Armenian valtionuskonnoksi jo vuonna 301, ensimmäisenä maailmassa. Pienellä itsenäisellä apostolisella kirkkokunnalla on oma paavinsa,katolikos” ja ”Vatikaaninsa”. Maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kristillinen kirkko, Echmiadzinin katedraali, on Unescon maailman perintökohde. Katedraalin aarteet museossa on mittaamattoman arvokkaita pyhäinjäännöksiä: Nooan Arkin puupala, keihään kärki, jolla Jeesuksen kylki puhkaistiin hänen kuoltuaan ristillä ja Jeesuksen ristin puupaloja.

Echmiadzinista jatketaan matkaa kohti Kakarakertin kylää kouluvierailulle. Kylän koulua on uudistettu ja kehitetty Children of Armenia Fundin (COAF) tuella. Monissa asioissa on otettu oppia Suomen kouluista. Koulujen esittelyn sekä opettajien ja oppilaiden tapaamisen lisäksi esitellään koululla tehty ”Oppimisvaikeus-projektia”.  

Kouluvierailun jälkeen käydään syömässä lounas ja iltapäivällä vieraillaan Armenian kirkon ylläpitämässä taide-, käsityö ja liikuntakoulussa, johon oppilaat tulevat koulun jälkeen kehittämään taitojaan. Koulun yhteydessä on myös Armenian merkittävin sirkuskoulu, jonka oppilaiden esityksiä pääsemme seuraamaan.    

Iltaohjelmassa on kansantanssi- ja lauluesitys (mikäli taiteilijaryhmä on Jerevanissa, erillinen maksu)                              

4 pv, Araratin juurella, maailman ensimmäisen kirkon (Khor Virap) ja Armenian viinin syntysijoilla (Areni), Silkkitietä Sevanille syömään kalaa

Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Etelä-Armeniaan.  Ajamme ensin Turkin rajan lähelle Khor Virapiin (”syvä kuilu”), jossa Armenian kirkon perustaja Grigor Valontuoja oli 13 vuotta syvässä kuilussa vankina. Luolan päälle on rakennettu luostari, joka on Armenian suosituin pyhiinvaelluskohde. Luostarista on hieno näköala Ararat-vuorelle. Khor Virapista jatkamme matkaa Armenian viinin kehtoon, Areniin, josta arkeologit ovat löytäneet maailman vanhimman viinipuristamon jäänteet, joilla on ikää yli 6100 vuotta. Vierailemme erikoisluvalla luolastossa ja käymme maistelemassa paikallisia viinejä. Tämän jälkeen menemme uskomattoman. kaunista rotkotietä pitkin Noravankin luostariin, jota ympäröivien kallioiden punaisen värin takia sanotaan punaiseksi luostariksi. Syömme lounaan Noravankissa.

Seuraavana tutustumiskohteena on Selim Caravanserai. Armenian läpi kulki keskiajalla monia Silkkitien reiteistä. Parhaiten Armeniassa säilynyt Silkkitien varren keskiajan ihmisten ja eläinten majatalo (caravanserai) on Selim Caravanserai, joka vuonna 1332 rakennettiin 2410 m korkeuteen. Selimistä jatkamme Sevanille. Sevan-järvi on viehättävä helmi vuoristoisen Armenian keskellä. Järvi on yksi maailman suurimmista korkealla vuoristossa, yli 1900 m korkeudessa, olevista makean veden altaista. Ajamme järven länsirantaa eteläpäästä pohjoispäähän, jossa pysähdymme iltapalalle, maistelemme Sevanin siikaa kolmella tavalla laitettuna ja rapukebabbia. Saavumme myöhään illalla Jerevaniin.

5 pv, luolaluostari (Geghard) ja pakanatemppeli (Garni) ja Arabian ja Euraasian mannerlaattojen kohtauspaikka

Armenian kirkon perustajan Grigori Valontuojan mietiskelypaikalle Geghardiin rakennettiin jo 400- luvulla luostari, jota laajennettiin louhimalla kallion sisään kirkkoja. Geghardin seitsemän luolakirkon akustiikkaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Geghard kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Geghardista siirrymme Garnin linnoituksen, joka on rakennettu 800-luvulla eKr. Linnoituksessa, joka oli myös kuninkaiden kesäasuinpaikka, on säilynyt 100-luvulla jKr. rakennettu auringon jumala Mithralle omistettu pakanatemppeli, joka on erinomainen esimerkki roomalais-kreikkalaisesta sakraaliarkkitehtuurista. Retken päätteeksi siirrymme lounaalle Garnissa paikallisen isäntäväen huvilan terassille, josta on huikea näköala Azat-joen laaksoon ja Khosrovin luonnonpuistoon ja joka on Euraasian ja Arabian mannerlaattojen kohtauspaikka

6 pv, ostospäivä ja paluulento Jerevan – Helsinki

Aamupäivällä tehdään ostoskierros. Paluulento lähtee klo 14.45 kohti Helsinkiä ja on perillä klo 20.05.

Jos olet kiinnostunut matkasta, ota yhteyttä matkatoimistoosi. 

 

Karakertin koulun esittely

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

18.05 | 23:50

Eritäin hauskaa luettava, lisää tällaista, eläköön radio JEREVAN!

...
28.04 | 16:04

Hei Finski, minä myös matkustan 29.5.2022 Suomesta Armeniaan Vilnan kautta. Onko sama reitti?

...
28.04 | 15:40

Lähdössä huomenna ensimmäistä kertaa Armeniaan. Varmasti tulee hyvä reissu!

...
09.04 | 13:32

Päivä 5: voisiko kuitenkin olla Ararat-vuori?

...
Tykkäät tästä sivusta