Echmiadzin, Armenian paavin, Katolikuksen, asuinpaikka
Grigor Valontuojalla oli näky, jossa Kristus laskeutui taivaasta ja iski kultaisella vasaralla maahan Armenian entisen pääkaupungin, Vagharshapatin, kohdalla. Grigor antoi paikalle nimeksi "Echmiadzin" (”Ainoan Pojan alas tuleminen”). Grigorin näyn perusteella paikalle rakennettiin vahan pakanallisen temppelin paikalle kristillinen temppeli. Echmiadzin on
Armenian Apostolisen
kirkon johtajan, Katolikoksen asuinpaikka.
Echmiadzinin katedraali
. Katedraali rakennettiin vuosina 301-303 jKr. ja on yksi maailman vanhimmista kirkoista. Rakennus on ainutlaatuinen varhaiskristillisyyden monumentti ja bysanttilaisen kirkkoarkkitehtuurin edelläkävijä ristinmuotoisine pohjaratkaisuineen. Mittasuhteet, kaaret ja leikkaukset ovat poikkeuksellisen onnistuneita ja ne luovat harmonisen vaikutelman.
”Echmiadzinin Aarteet” kirkkomuseo
sijaitsee katedraalin kaakkoisosassa. Museossa on ainutlaatuisia pyhäinjäännöksiä ja uskonnollista taidetta. Merkittävin aarre on Pyhä Keihäs (Geghard), jolla viillettiin Kristuksen kylkeä hänen ollessaan ristillä. Museossa on Nooan Arkin pyhänjäännöslipas, jossa on puupala Nooan arkista. Historian mukaan lipas annettiin 400-luvulla munkki Jakobille, joka oli kiipämässä Ararat-vuorelle löytääkseen Noan Arkinjäännöksiä. Matkalla vuorelle hän nukahti. Jakobin nukkuessa Jumala sijoitti puupalan hänen päänsä taakse. Uneen ilmestyi enkeli ja käski hänen herätä, ottaa Arkin pala ja laskeutua vuorelta alas. Museossa on Apostoli Taddeuksen ja Gregor valontuojan oikeat kädet. Kirkossa on myös Pyhän Alttarin entisöinnin yhteydessä löytyneitä pyhäinjäännöksiä, jotka ovat kuuluneet Grigori Valontuojalle ajalta 301-303 jKr.
Pyhän
Hripsimen kirkko.
Pyhän
Hripsimen
kirkko
on
yksi Etchmiatsinin kaupungin merkittävimmistä kirkollisista rakennuksista. Kirkko rakennettiin vuonna 618 jKr. Kirkon yleisilme on erittäin onnistunut: kirkon pelkistetty harmonia hipoo täydellisyyttä. Kirkon arkkitehtuuri jätti pysyvän vaikutuksen Armenian kirkkoarkkitehtuuriin. Neitsyt Hripsimen hautapaikka on kryptassa alttarin alla.
Pyhän Gaianen kirkko.
Myös pyhän Gaianen hautakappelin päälle rakennettiin kirkko, joka valmistui vuonna 630 jKr. Viehättävä kirkko on Armenian keskeisiä nähtävyyksiä. Erityisesti kirkon sisäpuoli hehkuu armenialaisen kiven kauneimpia sävyjä ja vuosisatojen rukousten pyhittämää rauhoittavaa tunnelmaa. Kirkon yhteydessä toimii luostari.
Katso suomenkieleinen esittelyvideo:
https://www.youtube.com/watch?v=nHr184Viiz0