Armenian kirkon keskus

Echmiadzin, Armenian paavin, Katolikuksen, asuinpaikka   

Grigor Valontuojalla oli näky, jossa Kristus laskeutui taivaasta ja iski kultaisella vasaralla maahan Armenian entisen pääkaupungin, Vagharshapatin, kohdalla. Grigor antoi paikalle nimeksi  "Echmiadzin" (”Ainoan Pojan alas tuleminen”). Grigorin näyn perusteella paikalle rakennettiin vahan pakanallisen temppelin paikalle kristillinen temppeli. Echmiadzin on
Armenian Apostolisen  kirkon johtajan, Katolikoksen asuinpaikka. 

 

Echmiadzinin katedraali . Katedraali rakennettiin vuosina 301-303 jKr.  ja on yksi maailman vanhimmista kirkoista. Rakennus on ainutlaatuinen varhaiskristillisyyden monumentti  ja bysanttilaisen kirkkoarkkitehtuurin edelläkävijä ristinmuotoisine pohjaratkaisuineen. Mittasuhteet, kaaret ja leikkaukset ovat poikkeuksellisen onnistuneita ja ne luovat harmonisen vaikutelman.

 

”Echmiadzinin  Aarteet” kirkkomuseo   sijaitsee katedraalin kaakkoisosassa.  Museossa on ainutlaatuisia pyhäinjäännöksiä  ja uskonnollista taidetta. Merkittävin aarre on Pyhä Keihäs (Geghard), jolla viillettiin Kristuksen kylkeä hänen ollessaan ristillä. Museossa on Nooan Arkin pyhänjäännöslipas, jossa on puupala Nooan arkista. Historian mukaan lipas annettiin 400-luvulla munkki Jakobille, joka oli kiipämässä Ararat-vuorelle löytääkseen Noan Arkinjäännöksiä. Matkalla vuorelle hän nukahti. Jakobin nukkuessa Jumala sijoitti puupalan hänen päänsä taakse. Uneen ilmestyi enkeli ja käski hänen herätä, ottaa Arkin pala  ja laskeutua vuorelta alas.  Museossa on Apostoli Taddeuksen ja Gregor valontuojan oikeat kädet. Kirkossa on myös Pyhän Alttarin entisöinnin yhteydessä löytyneitä pyhäinjäännöksiä, jotka ovat kuuluneet Grigori Valontuojalle ajalta 301-303 jKr.


 

Pyhän Hripsimen kirkko. Pyhän Hripsimen kirkko on yksi Etchmiatsinin kaupungin merkittävimmistä kirkollisista rakennuksista. Kirkko rakennettiin vuonna 618 jKr. Kirkon yleisilme on erittäin onnistunut: kirkon pelkistetty harmonia hipoo täydellisyyttä. Kirkon arkkitehtuuri jätti pysyvän vaikutuksen Armenian kirkkoarkkitehtuuriin.  Neitsyt Hripsimen hautapaikka on kryptassa alttarin alla.

 

Pyhän Gaianen kirkko. Myös pyhän Gaianen hautakappelin päälle rakennettiin kirkko,  joka valmistui vuonna 630 jKr. Viehättävä kirkko on Armenian keskeisiä nähtävyyksiä. Erityisesti kirkon sisäpuoli hehkuu armenialaisen kiven kauneimpia sävyjä ja vuosisatojen rukousten pyhittämää rauhoittavaa tunnelmaa. Kirkon yhteydessä toimii luostari.  


Katso suomenkieleinen esittelyvideo: 


https://www.youtube.com/watch?v=nHr184Viiz0


Maailman vanhin krisitillinen kirkko.

Otsikkosi

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

18.05 | 23:50

Eritäin hauskaa luettava, lisää tällaista, eläköön radio JEREVAN!

...
28.04 | 16:04

Hei Finski, minä myös matkustan 29.5.2022 Suomesta Armeniaan Vilnan kautta. Onko sama reitti?

...
28.04 | 15:40

Lähdössä huomenna ensimmäistä kertaa Armeniaan. Varmasti tulee hyvä reissu!

...
09.04 | 13:32

Päivä 5: voisiko kuitenkin olla Ararat-vuori?

...
Tykkäät tästä sivusta