Paikka, mistä kaikki alkoi?

Khor Virap

Khor Virab. Ararat-vuoren juurella vajaan tunnin ajomatkan päässä Jerevanista on Khor Virapin (”Syvä kuilu”) luostari, jota pidetään Armenian kristinuskon kehtona ja on maan kuuluisin pyhiinvaelluskohde. Legendan mukaan kolmannen vuosisadan lopussa kuningas Trdat III alkoi vainota kristittyjä Armeniassa surmaten tuhansia kristittyjä. Trdat III toteutti 37 kristityn neitsyen surman. Neitsyet olivat paenneet Armeniaan Rooman vainoa.  Tämän ryhmää kuuluivat Gayane ja  Hripsime, joita  pidetään Armenian kirkon perustajajäseninä. Tehtyään tämän kamalan rikoksen, kuningas Trdat III tuli hulluksi. Kuninkaan sisko Khosrovidoukht näki unen, että kristittyjen vainon on loputtava. Hän kertoi veljelleen, että hänen on vapautettava Grigor, joka oli ollut vangittuna Khor Virapissa 13 vuotta maan alla syvässä luolassa. Kuningas suostui vapauttamaan Grigorin. Grigor palautti Trdatin terveyden ja kuningas tuli kristinuskoon. Vuonna 301 kuningas Trdat III julisti kristinuskon valtion uskonnoksi ja näin Armeniasta tuli ensimmäinen kristitty valtio.  Koska Grigorin rooli oli tuoda Kristuksen valo Armenian kansalle, alettiin häntä kutsua Valontuojaksi.


Khor Virapin luostari rakennettiin vankilakuilun päälle 300-luvun alussa. Luostari on hävitetty vuosisatojen kuluessa moneen kertaan. Nykyinen luostarikompleksi on peräisin 1660-luvulta, mutta vankilakuilu on pääosin alkuperäisessä tilassa.

Luostari on muutaman sadan metrin päässä Turkin rajasta ja sieltä saa upean kuvan legendaarisesta Ararat-vuoresta, jonka rinteelle Nooan arkki rantautui.

Katso video:

https://www.youtube.com/watch?v=o5zKlyr_YmUKirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

18.05 | 23:50

Eritäin hauskaa luettava, lisää tällaista, eläköön radio JEREVAN!

...
28.04 | 16:04

Hei Finski, minä myös matkustan 29.5.2022 Suomesta Armeniaan Vilnan kautta. Onko sama reitti?

...
28.04 | 15:40

Lähdössä huomenna ensimmäistä kertaa Armeniaan. Varmasti tulee hyvä reissu!

...
09.04 | 13:32

Päivä 5: voisiko kuitenkin olla Ararat-vuori?

...
Tykkäät tästä sivusta