Uskomaton Kaukasia (7 pv)

Matka on suunniteltu henkilöille, jotka haluavat nopeassa aikataulussa tutustua Armenian ja Georgian upeimpiin kohteisiin. Jerevanin ja sen lähistön Unescon maailman perintökohteiden jälkeen suuntaamme Etelä-Armeniaan, aloitamme matkamme kohti Georgiaa Sevan-järven ja Armenian Sveitsiksi kutsutun Dilijanin kautta Georgian pääkaupunkiin, Tbilisiin. Tbilisin tutustumisen jälkeen vierailemme Georgian vanhassa pääkaupungissa ja kirkon nykyisessä keskuksessa, Mtskhetassa. Seuraavana aamuna lennämme takaisin kotiin.

Matkaohjelmaehdotus

1. päivä, sunnuntai: Lento Helsinki-Jerevan

Lähtö Helsingistä esim. klo 13.25 ja saapuminen Jerevaniin klo 20.15 (Aeroflot) Majoitumme kaupungin keskustaan korkeatasoiseen hotelliin.

2. päivä, maanantai: Jerevan kaupunkikiertoajelu, konjakkitehdas ja Megerian mattotehdas

Aamupäivällä teemme kiertoajelun Jerevanissa. Käymme tutustumassa mm. kala-, hedelmä ja vihannestoriin, kauppakeskukseen, Cascaden taidekompleksiin, kansanmurhan muistomerkkiin. Kiertoajelu päättyy konjakkitehtaalle, jossa maistelemme tehtaan tuotteita. Syömme lounaan yhdessä kaupungin parhaista armenialaisista ravintolasta. Iltapäivällä vierailemme Megerian mattotehtaalla katsomassa, miten Kremlinkin lattioita koristavia maailmankuuluja armenialaisia mattoja tehdään.  

3. päivä, tiistai: Maailman vanhin kristillinen kirkko (Echmiadzin katedraali) ja Armenian Vatikaani, luolaluostari (Geghard) ja pakanatemppeli (Garni)

Kristinusko vakiintui Armenian valtion uskonnoksi jo vuonna 301, ensimmäisenä maailmassa. Pienellä itsenäisellä apostolisella kirkkokunnalla on oma paavinsa (Katolikos) ja ”Vatikaaninsa”. Maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kristillinen kirkko, Echmiadzinin katedraali, on Unescon maailman perintökohde. Tutustumme katedraalin museossa mittaamattoman arvokkaisiin pyhäinjäännöksiin: Nooan Arkin puupalaan, Jeesuksen kyljen puhkaisseeseen keihään kärkeen ja Jeesuksen ristin puupaloihin

Palaamme Jerevaniin ja jatkamme välittömästi matkaa Garni-Gegardiin. Syömme lounaan Garnissa paikallisen isäntäväen huvilan terassille, josta on huikea näköala Azat-joen laaksoon, joka on Euraasian ja Arabian mannerlaattojen kohtauspaikka.

Lounaan jälkeen siirrymme Garnin linnoituksen, joka on rakennettu 800-luvulla eKr. Linnoituksessa, joka oli myös kuninkaiden kesäasuinpaikka. Linnoituksessa on säilynyt 100-luvulla jKr. rakennettu auringon jumala Mithralle omistettu pakanatemppeli, joka on erinomainen esimerkki roomalais-kreikkalaisesta sakraaliarkkitehtuurista.

Garnista jatkamme Armenian kirkon perustajan Grigori Valontuojan mietiskelypaikalle Geghardiin rakennettiin jo 400- luvulla luostari, jota laajennettiin louhimalla kallion sisään kirkkoja. Geghardin seitsemän luolakirkon akustiikkaa pidetään yhtenä maailman parhaimmista. Geghard kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Palaamme illansuussa Jerevaniin.

4. päivä, keskiviikko: Maailman ensimmäisen kristillisen kirkon ja Armenian viinin syntysijoilla (Khor Virap - Areni), punainen luostari (Noravank), Sevan järvi ja Armenian Sveitsi (Dilijan)

Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Etelä-Armeniaan.  Ajamme ensin Turkin rajan lähelle Khor Virapiin (”syvä kuilu”), jossa Armenian kirkon perustaja Grigor Valontuoja oli 13 vuotta syvässä kuilussa vankina. Luolan päälle on rakennettu luostari, joka on Armenian suosituin pyhiinvaelluskohde. Luostari on Ararat-vuoren juurella ja siitä on hieno näköala yli 5000 m korkealle Ararat vuorelle. Khor Virapista jatkamme matkaa Armenian viinin kehtoon, Areniin, josta arkeologit ovat löytäneet maailman vanhimman viinipuristamon jäänteet, joilla on ikää yli 6100 vuotta. Vierailemme erikoisluvalla luolastossa ja käymme maistelemassa paikallisia viinejä. Tämän jälkeen menemme uskomattoman. kaunista rotkotietä pitkin Noravankin luostariin, jota ympäröivien kallioiden punaisen värin takia sanotaan punaiseksi luostariksi. Syömme lounaan luostarissa.

Seuraavana tutustumiskohteena on Selim Caravanserai. Armenian läpi kulki keskiajalla monia Silkkitien reiteistä. Parhaiten Armeniassa säilynyt Silkkitien varren keskiajan ihmisten ja eläinten majatalo (caravanserai) on Selim Caravanserai, joka vuonna 1332 rakennettiin 2410 m korkeuteen. Selimistä jatkamme Sevanille. Sevan-järvi on viehättävä helmi vuoristoisen Armenian keskellä. Järvi on yksi maailman suurimmista korkealla vuoristossa, yli 1900 m korkeudessa,  olevista makean veden altaista. Ajamme järven länsirantaa eteläpäästä pohjoispäähän, jossa pysähdymme iltapalalle, maistelemme Sevanin siikaa kolmella tavalla laitettuna ja rapukebabbia. Yövymme Armenian Sveitsiksi kutsutussa Dilijanissa.

5. päiviä, torstai: Armenian ja Georgian rajan ylitys ja kiertoajelu Georgian pääkaupungissa, Tbilisissä

Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Georgiaa. Saavumme puolen päivän aikoihin Tbilisiin, majoitumme hotelliin. Mtkvarijoen penkereelle kuumien lähteiden ääreen yli 1500 vuotta sitten syntyi Tbilisi. Kiertoajelun aloitamme kaupungin perustajan Vakhantang I Gorgasalin patsaalta ja jatkamme ainutlaatuiseen Vanhaan Kaupunkiin, jossa ovat maailmankuulut rikkivesikylpylät. Vanhan eurooppalaisen miljoonakaupungin matkailija kohtaa Tbilisin pääkadulla, Rustavelilla. Lukuisat viime vuosina rakennetut modernit rakennukset antavat Tbilisin kaupunkikuvalle ainutlaatuisen vivahteen. Käymme kaupungin itäisellä laidalla olevalla mäelle rakennetun Pyhän Kolminaisuuden jättimäisessä kirkossa, joka valmistui 2000-luvun alussa. Lounaan syömme korkeatasoisessa georgialaisessa ravintolassa.

Halukkailla on illalla mahdollisuus mennä Tbilisin parhaaseen ravintolaan nauttimaan erinomaisen ruuan kanssa paikallisten taiteilijoiden kansantanssi- ja lauluesityksistä

6. päivä, perjantai: Georgian valtion ja kirkon syntysijat (Dzver ja Mtskheta)

Teemme puolipäiväretken pääkaupungin ulkopuolelle. Puolen tunnin ajomatkan päässä Tbilisistä, Aragvi- ja Mtkvarijokien risteyskohdassa sijaitseva, Georgian entinen pääkaupunki Mtskhetan pikkukaupunki on edelleen Georgian kirkon keskus. Kaupungin läheisellä kukkulalla, josta on huikeat näköalat Mtskhetaan, on Dzverin kirkko, joka on monelle georgialaiselle maan pyhin paikka. Perinteen mukaan Georgian kirkon perustaja, Pyhä Nino, asetti paikalle ristin käännytettyään maan kristinuskoon. Mtskhetassa on Georgian tuomiokirkko, Svetitskohovelin katedraali, jonka lattian alle on haudattu Jeesus Kristuksen ristillä pitämä kaapu. Syömme lounaan ravintolassa, jolle presidentti Shakasvili on antanut kunniamaininnan hyvästä ruuasta. Lounaan jälkeen suuntaamme takaisin Tbilisiin. Iltapäivällä on mahdollisuus tutustua omatoimisesti Tbilisiin. Illalla syömme lähtöillallisen. 

La 29.4.2017: Kotiinpaluu, lento Tbilisi - Helsinki

Hotellista lähdetään aikaisin aamulla lentoasemalle ja kotiinpaluu Helsinkiin alkaa esim klo 4.10 Riian kautta ja on Helsingissä klo 09.00. Lentovaihtoehtona on lähtö Tbilisistä klo 13.25, joka on Helsingissä klo 20.05 (Aeroflot). 

Matkan hinta sisältää:

- majoitus korkeatasoisissa hotelleissa

- päivittäinen aamiainen

- kuljetukset henkilöautolla tai pikkubussilla 

- oma autonkuljettaja koko ajan käytettävissä kahden hengen matkoilla

- oma suomenkielinen opas koko ajan käytettävissä

- sisäänpääsymaksut kohteisiin

- käynti konjakkitehtaalla ja konjakin maistajaiset

- käynti viinin syntyluolassa Arenissa

- viininmaistajaiset Arenissa

Kysy matkasta enemmän:ilkkaron@gmail.com

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

18.05 | 23:50

Eritäin hauskaa luettava, lisää tällaista, eläköön radio JEREVAN!

...
28.04 | 16:04

Hei Finski, minä myös matkustan 29.5.2022 Suomesta Armeniaan Vilnan kautta. Onko sama reitti?

...
28.04 | 15:40

Lähdössä huomenna ensimmäistä kertaa Armeniaan. Varmasti tulee hyvä reissu!

...
09.04 | 13:32

Päivä 5: voisiko kuitenkin olla Ararat-vuori?

...
Tykkäät tästä sivusta