Viinin alkuperää etsimään

Viini on kotoisin Kaukasiasta

Viiniköynnös (Vitis vinifera) on jalostettu metsäviiniköynnöksestä (Vitis vinifera silvestris), joka on kotoperäinen puu Armenian ja Georgian laaksoissa ja se on kasvanut alueella yli miljoona vuotta. Viiniköynnös on ollut aina tärkeä viljelyskasvi Kaukasian alueella. Kaukasiasta on löydetty enemmän viinirypäleiden alkuperäislajikkeita kuin mistään muualta maapallolla (yli 500 lajiketta) ja tehty lukuisia arkeologisia löytöjä väitteen tueksi, että viini on syntynyt Kaukasiassa.  Georgialaisten mukaan heidän tieteellisesti todistettu viinin historia ylettyy yli 8000 vuoden taakse. Maailman vanhimman viinitehtaan jäännökset löydettiin muutama vuosi sitten Armenian Arneista. Ruukkujen, muun viininvalmistuksessa tarvitun materiaalin sekä viinin siementen iäksi on määritelty 6100 vuotta. Alueella valmistetaan viinejä edelleen vuosituhantisten traditioiden mukaan.  

Legenda viinin synnystä liittyy Nooan Arkkiin. Kun Nooa astui ulos Arkista Araratin laaksoon, hän istutti viinirypäleitä uuden uljaan maailman symboliksi (Mooseksen kirja 5-9).

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

28.09 | 20:22

Mistä löydän hinnaston matkoille?

...
29.08 | 08:00

Kuulostaa eksoottiselta positiivisella tavalla...
Tapani Koivula

...
08.01 | 13:45

Kiitos Ilkka. Hyvää uutta vuotta. Toivottavasti vielä joskus näemme Jerevanissa. Nyt tuleminen on helpompaa kun ei tarvitse sen viisuminen kanssa äheltää.

...
03.11 | 09:49

Tänään taas Garniin ja Geghardiin Suosittelen vierailemaan siis useamminkin...

...
Tykkäät tästä sivusta