Armenian tasavalta

Armenian tasavalta


Kun Nooan arkki oli pysähtynyt ja vedenpaisumus laskeutunut, Nooa tuli alas Araratin vuorelta  poikansa Jaafetin kanssa. Jaafetilla oli poika Gomer, jonka poika taas oli Tograma. Tograman poikaa Haikia armenialaiset pitävät esi-isänään. Haik oli sotasankari, joka kieltäytyi palvomasta Assyrian kuningasta, nousi kapinaan ja vapautti armenialaiset mesopotanialaisten alaisuudesta. Haik johdatti kansansa Van-järven länsipuolelle (nyk. Turkin aluetta) ja perusti sinne Armenian (armeniaksi Hayastan) valtakunnan.

Armenia on yli 4000 vuotta vanha valtio, joka oli ajanlaskumme alussa suurvalta Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä Kaukasian vuoristossa Iranin pohjoispuolella. Armenia on joutunut vuosituhansien aikana kärsimään paljon.

Armenia ja Suomi olivat osa Venäjän imperiumia 1828-1917. Armenia itsenäistyi 1918 ja liittyi Neuvostoliittoon 1921.  Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Armenia itsenäistyi 1991. Armenian talouden kehitys on ollut itsenäisyyden aikana varsin nopeaa. Armenia on entisistä neuvostotasavalloista Venäjän läheisin liittolainen. Venäläisillä on vahva asema Armenian talouselämässä. Armenia liittyi 1.1.2015 alkaen Euraasian tulliliiton jäseneksi.

Vuonna 2016 Armenian perustuslakia muutettiin niin, että presidentin valtaoikeuksia kavennettiin ja hänen valintansa siirrettiin parlamentille. Samalla pääministerin valtaa lisättiin. Uusi perustuslaki astui voimaan 1.3.2018.  

Huhtikuussa 2018 tehtiin Armeniassa veretön vallankumous, jonka seurauksena oligarkkisysteemi kumottiin ja Armeniasta tuli eurooppalainen demokraattinen ja vapaa maa. Uuden hallituksen johtoon tuli vallankumousjohtaja Nikol Pashinyan. Mikäli haluat tutustua tarkemmin Armenian vallankumouksen syihin ja sen tapahtumiin, voit hankkia Ilkka Ronkaisen tekemän kirjan ”Armenian vallankumouspäiväkirja -veretön vallankumous on mahdollinen”. Kirjaa on saatavana paperi- ja sähköisenä versiona: https://www.bod.fi/kirjakauppa/armenian-vallankumouspaeivaekirja-ilkka-ronkainen-9789528003380


LISÄÄ ARMENIASTA:

 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Armenia

http://www.armeniainfo.am/
http://www.tourismarmenia.org/

Armenian valtion hallinto


Armenian ylin päättävä elin on parlamentti. Tutustu parlamenttiin: http://www.parliament.am/?lang=eng

Toimeenpanovalta on Armenian hallituksella. Tutustu hallituksen toimintaan:  http://www.gov.am/en/

Armenian presidentillä on vahva asema. Tutustu presidentin toimintaan:

http;//www.president.am/en/


Armenian eduskuntatalo

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

18.05 | 23:50

Eritäin hauskaa luettava, lisää tällaista, eläköön radio JEREVAN!

...
28.04 | 16:04

Hei Finski, minä myös matkustan 29.5.2022 Suomesta Armeniaan Vilnan kautta. Onko sama reitti?

...
28.04 | 15:40

Lähdössä huomenna ensimmäistä kertaa Armeniaan. Varmasti tulee hyvä reissu!

...
09.04 | 13:32

Päivä 5: voisiko kuitenkin olla Ararat-vuori?

...
Tykkäät tästä sivusta